Kokemuksia komposiittiterassista

lauantai 23. toukokuuta 2015
No niin, nyt on aika kertoa mitä mieltä olen meidän komposiittiterassista. Kannattiko valita tämä materiaali?

Ja vastaus on kyllä kannatti. Postaus on ihan aito mielipiteeni ja laudat itse ostettuja, kyse ei ole siis mainonnasta. Toivottavasti tästä on hyötyä teille, jotka vielä mietitte tulevan terassinne materiaalia. Kysykää lisää jos tulee jotain mieleen!

Päädyimme UPM ProFi Deck terassilautaan sen korkean laadun vuoksi. Emme voisi olla tyytyväisempiä kun talven jälkeen lumen alta paljastui täysin uuden veroinen terassi. Samaa ei voi sanoa viime vuonna petsatusta etupihan puuterassista. Komposiitin yksi parhaista eduista on juuri tuo kestävyys ja värinpitävyys.


Laatu näkyy siis kestävyydessä. Vuodet tai Suomen vaihtelevat sääolosuhteet eivät pääse kuluttamaan terassia. 

Laadukas terassilauta on myös tasalaatuinen. Komposiittilaudat eivät ole kieroja ja jokainen on varmasti samanpaksuinen. Silloin terassin pintakin on täysin tasainen. Niin tasainen, että pienistä lautojen välistä huolimatta kalusteet suorastaan liukuvat pinnalla eivätkä takerru terassilautojen väliin. Lautojen kiinnitys tapahtuu erillisellä kiinnikkeellä, joten pintaan ei tule ollenkaan ruuveja. Lasten tai kenenkään jalkoja ei pääse satuttamaan ruuvit eivätkä myöskään tikut. Ensimmäisestä kuvasta voi myös päätellä, että lasten uima-altaan voi huoletta asettaa tälle terassille ilman pelkoa rikkoutumisesta.

 

Materiaalin kiistaton huono puoli on hinta. Jatkossa kuitenkin säästyy terassiöljyjen hinta eikä tämä materiaali pääse lahoamaan, joten pitkällä tähtäimellä rahoille saa myös vastinetta.

Toinen huono puoli liittyy väriin. Tumma väri kuumuu kovalla helteellä melko kuumaksi. Silloin käyttömukavuus kärsii. Mutta Suomen kesässä on kuitenkin niitä paahteisia päiviä "vähän" vähemmän kuin niitä tavallisia kesäpäiviä, joten kuumuminen ei ole iso ongelma. Muuten materiaali tuntuu jalkojen alla oikein miellyttävältä. Tavallinen aurinkoinen päivä ei kuumenna terassia liikaa. Ja todettakoon lisäksi se, että myös mustaksi petsattu puu kuumenee lähes samalla tavalla.Sateen jälkeen terassi myös kuivuu nopeasti eikä jää yhtään kosteaksi. Terassi ei ole märkänäkään liukas, vaan turvallinen myös lapsille.


Plussat

+ tasainen laatu (ei kieroja lautoja, terassin tasainen pinta)
+ kestävä
+ värinsä pitävä (toisinsanoen huoltovapaa)
+ ei tikkuja, ei ruuveja
+ ei märkänäkään liukas ja kuivuu nopeasti
+ UPM ProFi tuotteiden tahrankestävyys on ihan omaa luokkaansa suljetun pinnan ansiosta
+ käsiteltävyys kuin normaalilla laudalla (sahaaminen, hiominen)

Miinukset
- hinta
- paahteisena päivänä kuumuminen

Loppujen lopuksi materiaalin valinta on vain makukysymys, mutta toivottavasti tästä on apua jollekin. Me ainakin olemme olleet erittäin tyytyväisiä!

Ja jos haluat lukea lisää, tässäpä linkki tuotteen omille sivuille
UPM ProFi

23 kommenttia

 1. Tämä on oikein hyvä materiaali myös esim. lasitetulle terassille. Lattian kuumeneminen on sielläkin tosiasia, mutta sinne voi laittaa mattoja kriittisiin kohtiin eristämään lämmön nousua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, käyttökohteita kyllä löytyy. Matot unohtuikin mainita, kiitos kun toit ne esille! Minäkin laitoin viime kesänä kulkureitille matot ja se tosiaan auttaa.

   Poista
 2. Kiitos Jaana! Tämä postaus tuli niin kuin tilattuna, juuri tänään pähkäiltiin näitä terassilauta-juttuja!!! Meillä on katettu terassi kesken ja nyt ollaan aloittamassa sen laittelua. Muuta huonoa en ole itsekään komposiitistä kuullut kuin hinnan...ja tuntuuhan se hurjalta! Mutta aikaisemmassa talossa kyllästyin niin totaalisesti siihen lähes joka kesäiseen terassilautojen fiksailuun :( Toki katetulla terassilla kestää käsiteltykin kauemmin, mutta kun siitä jatkuu raput pihalle, niin eihän siihen viitsi eri materiaalia käyttää. Mistä hankitte komposiitin? Nyt äskettäin ei ole tullut vertailtua hintoja, mutta komposiitissa ei taida isoja eroja ollakaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hienoa, että ainakin sinne osui tämä aihe! :)
   Tätä ei tarvitse käsitellä koskaan! Meilläkin terassin koko on noin 40 neliötä, joten siinä olisi urakkaa joka vuodelle. Katteen alla sää ei tosiaan rasita, mutta kyllähän kulumista tulee pelkästä käytöstäkin. Meillä on tässä terassissa kahdet raput ja ne on tehty tavallisista kyllästetyistä terassilaudoista. Meillä oli niin paljon materiaalia vanhasta terassista, joten päätimme käyttää ne rappusiin ja sillä säästettiin sitten muutama satanen. Rappuset petsattiin mustaksi.

   Ostimme materiaalit K-Raudasta. On olemassa myös jonkin verran halvempia komposiittilautoja kuin tämä UPM:n, mutta laatu on niissä erilainen. Niissä ei mm. ole tuota suljettua pintaa, jolloin öljytahrat imeytyy niihin eikä lähde pesemällä (meillä oli testikappale erästä tuotetta ja kokeiltiin juuri tuota ruokaöljyä siihen). Terassilla kuitenkin grillaillaan paljon, joten tuo oli yksi syy miksi valitsimme sitten UPM ProFin. Mutta hei, aina kannattaa tinkiä hinnasta! ;)

   Poista
 3. Saattaa hyvinkin olla, kun terassilautojen uusinta on ajankohtaista, että vaihtuu materiaali. On aika kaamean näköinen terde kieltämättä talven jäljiltä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tässäpä hyvä vaihtoehto. UPM:llä oli myös aivan ihanan näköistä komposiittilaattaa!

   Poista
 4. Meillä entinen terassi sai lähteä ja nyt kuumeisesti mietimme uuden materiaalin hankintaa. Upm Profi Deck Classic Lifecycle on nyt päätynyt nro ykköseksi. On puumaisemman näköinen kuin Profideck Design. Meillä on keltainen kivitalo ja punainen tiilikatto eli harmaa ei siihen komboon sovi. Eli värin pitää olla ruskeapohjainen. Kuitenkaan punaruskeaa tai kovin tummanruskeaa emme halua eli jäi vain yksi vaihtoehto: desert sand-sävy, joka on kyllä aika vaalea. Ja tämä maksaa vielä kolmanneksen enemmän kuin tuo perus ProfiDeck! Terassille tulee pinta-alaa n. 30 neliöä, mutta onpahan sitten toivottavasti seuraavaksi 20 vuodeksi terassi.. :) Ongelmana ollut, että pienestä mallipalasta pitää päätös pystyä tekemään ja netissäkin on tosi vähän kuvia tuosta kyseisestä desert sand-sävystä. Yhden turkkilaisen hotellin löysin netistä, josta vähän näki miltä näyttäisi. Tämä vaalea sävy on sellainen, jota suositellaan etelänsuuntaisille terasseille etenkin lämpimiin maihin eli ei kuumene..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä hyvältä, harmi vain tuo hinta. Vaalea väri on varmasti parempi tuon kuumenemisen kannalta. Niinpä, siitä saa terassin niin pitkäksi aikaa, että kyllähän siitä haluaa olla varma. Sitä ei ihan noin vaan uusitakaan kun on maksanut ensin niin paljon :) Mutta, uskon että kokonainen terassi tuosta materiaalista näyttää tyylikkäämmältä kuin olette osanneet edes odottaa :)

   Poista
 5. Hei, minkä levyinen terassi on? Meidän terassille tulee leveyttä 6 m, joten joudumme käyttämään lautoja jatkettuna, jolloin olen käsittänyt, että lautojen väliin täytyy jättää rakoa ja tästä on joidenkin nettikeskustelujen mukaan tullut harmia. Mitenkäs teillä, onko kokemuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Meillä ei ole tuosta kokemusta, kun terassimme syvyys on 4 metriä ja siihen laudat on juuri riittäneet. Leveyttä sitten on enemmän, varmaan 6-7 metriä mutta siinä onkin sitten laudat poikittain.

   Yhdessä kohtaa kuitenkin jouduimme ratkaisemaan tuon ongelman ja siinä laitoimme sitten väliin yhden osion lautoja poikittain, tästä linkistä pääset postaukseen jossa ensimmäisestä kuvasta sen näkee juuri ja juuri http://www.at-home.fi/2014/05/vilkaisu-terassille_31.html

   Suosittelisin, että teet jotenkin tuohon tyyliin, ettei lautoja tarvitse laittaa peräkkäin. Tuolla tavalla ei ainakaan ole ollut ongelmia elämisen kanssa, tai toisin sanoen emme ole huomanneet siinä mitään muutosta.

   Poista
 6. Hei,

  Olemme suunnittelemassa terassin uusimista ensi kesänä.

  Nyt kun teillä on ollut tämä käytössä jonkin aikaa niin oletteko edelleen olleet tyytyväisiä? Entä onko tuo laudotus käytössä kuinka aurinkoisessa paikassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Olemme olleet erittäin tyytyväisiä valintaan. Terassilaudat ovat edelleen kuin uusia ja kaikki on paikallaan. Talven ja syksyn aikana tulleet liat sai pestyä painepesurilla eikä pinnalle käy mitään.

   Ainoa miinus on se, että terassille paistaa aurinko kuumimpaan aikaan, joten se kuumentaa myös terassia. Mutta vaikka tämäkin kesä oli aika lämmin ja aurinkoinen meillä, ei se loppujen lopuksi ole ollut iso ongelma. Vaalea terassilauta toimisi siis tuon puolesta paremmin, sillä tumma väri kuumenee enemmän.

   Suosittelen kyllä hankkimaan komposiittilautaa, sillä se kestää eikä sitä tarvitse koskaan öljytä. Lisäksi se on aina miellyttävä ja turvallinen jalan alla.

   Poista
 7. Terve Jaana

  Hyvä kirjoitus ja tyylikäs on terassi.
  Oletko ajatellut onko väri muuttunut / vaalentunut vuosien saatossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Meinasi unohtua tämä kommenttisi, pahoittelut että kesti vastaamisessa. Väri on kyllä pysynyt edelleen samana, ei mitään muutosta. Meillä terassi on talvellakin osittain käytössä eli kulkureittejä kolataan (joskus jopa lumilingolla siitä on ajettu :D ) ja osa on lumipeitteen alla. Missään kohtaa ei näy värieroja vaan värit ovat pysyneet kauttaaltaan tasaisena. Edelleenkin olemme tyytyväisiä, että tähän tuli panostettua tuolloin muutama vuosi sitten.

   Poista
 8. Tämä oli hyvä lukea. Olemme aikeissa asennuttaa UPM Profin (7 x 4 m) takapihallemme tänä kesänä. Tyylikäs terde teillä. Onko tuo väri stone grey? Sitä me olemme kaavaillet. Kevään odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! En kyllä yhtään muista mikä väri kyseessä eikä taida löytyä mistään tietoa enää, pahoittelut! Mukavaa kevään odotusta ja tsemppiä terassin rakennukseen!

   Poista
 9. Hei, olemme tekemässä tänä kesänä terassia, ja vaihtoehtona on juuri tuo sama komposiitti jota teillä on.
  Näkyykö tässä hyvin esim. siitepöly? ja minkälaista tuota on harjata/pitää puhtaana, meneekö kaikki roskat rakoihin? Mietimme vielä kumpinpäin sen laudan laittaisi, isompi rako päällepäin tai tuo tiheämpi :) Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Siitepöly ei mielestäni näkynyt tässä juurikaan, kun vertasi esim. terassipöytien tai muiden kalusteiden pintoihin. Pölyn huomasi kunnolla vasta lakaisuvaiheessa. Meillä kun on tuo tiheämpi pinta ylöspäin, sen lakaiseminen täytyy aina tehdä lautojen suuntaisesti. Välillä se vähän hankaloittaa kun pitää sitten siirrellä kalusteita edestä, mutta toisaalta niistä on helppo lakaista. Luulen että viime kesänä meillä jäi terassin kunnollinen pesu välistä, joten kun tänä kesänä sitten pestiin terassipesurilla, lähti pinnasta kaikki lika ja terassista tuli taas kuin uusi :D

   Poista
 10. Hei Jaana,
  meillä terassin rakennusprojekti edessä. Suunnitelmissa tehdä terassi UPM Profi Patio mustan värisenä. Onko teidän terassin väri Patio musta vai harmaa? Mietityttää näkyykö mustassa siitepöly yms lika kuinka helposti? Kiitokset vastauksesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terassin laudat on harmaat, en muista nyt virallista sävyä. Onhan tämä jo useamman vuoden vanha. Mielestäni lika tai siitepöly ei näy helposti

   Poista
 11. Postauksestasi on jo aikaa, mutta kiinnostaisi tietää onko komposiitti viileällä syyskelillä kylmä paljaan jalan alla? Voisi kuvitella, että puu tuntuu viileällä kelillä lämpimämmältä jalan alla kuin muovista tehty komposiitti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut vastauksen viivästymisestä. En nyt mitenkään ole kiinnittänyt huomiota asiaan, mutta voisihan noin tietenkin ajatella. Sen kuitenkin tiedän, että komposiitti pysyy kuivana, joten sillä on mielestäni enemmän merkitystä. Sateen jälkeen, syksyllä, keväällä komposiitin pinta kuivuu nopeasti kun taas puu kuivuu hitaammin jos on ottanut kosteutta.

   Poista
 12. Meillä harmaa Lunawood 10-vuotta, 26x140 laudalla.
  Laikukas ja surkean näköinen, lohkeillut pahasti.
  Katkeilee, kun kävelee päällä, vaikka valmistajan mukainen 450 mm koolaus.
  Kallis kokeilu, surkeaa suomalaista laatua, jota jopa mainostetaan röyhkeästi lohkeilemattomana.
  Ei kyllä kannata Lunawoodin puukomposiittiin rahojaan laittaa.
  Täydellistä shittiä kovaan hintaan.
  Älä osta.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit ♥