Viljaton pizzapohja

torstai 14. toukokuuta 2015
Tänään kokeilin jotain erikoista. Tein pizzapohjan ilman jauhoja, ilman mitään viljaa, ilman hiivaa tai öljyä. Kuulostaako mahdottomalta? 

Tämä pizzapohja tehdään pelkästä kananmunasta ja joukkoon laitetaan ainoastaan ripaus suolaa. Olin aika skeptinen tämän onnistumisen ja maun suhteen, mutta vielä mitä, pizzasta tuli todella hyvää ja ihan oikean pizzan kaltaista!


Tarvitset 5 kananmunaa. Erottele keltuaiset valkuaisista ja tee valkuaisista kova vaahto. Sekoita keltuaiset tasaiseksi ja lisää ne valkuaisvaahdon sekaan. Laita vaahdon sekaan ripaus suolaa ja sekoita tasaiseksi. Tässä vaiheessa riittää kevyt sekoitus, jotta kuohkeus säilyy. Sitten vain kaada seos pellille ja paista 200 asteessa 10 minuuttia. Ja pizzapohja on valmis. Täytä mieleisillä täytteillä ja sitten vain uudestaan uuniin!

Tämä viiden kananmunan määrä riitti hyvin isolle uunipellille ja meillä on vielä sellainen vähän leveämpi uuni. Ja tämänhän voi tehdä vaikka piirakkavuokaan, jos haluaa ensin kokeilla pienemmällä määrällä.




Pizzasta tuli todella herkullista! Kananmuna ei maistunut liikaa läpi ja koostumus oli mehevä. Omaan makuun pizzaa olisi pitänyt uskaltaa pitää uunissa vielä vähän enemmän, jotta pohjasta olisi lähtenyt sellainen pieni kosteus. Mutta eihän tästä tietenkään saa sellaista perinteistä rapeaa pohjaa, mutta lähes täydellistä tämä oli. Ja tein kyllä lisäksi myös tavallisen pizzan, muulle perheelle, vaikka kyllä tästä tykkäsivät kaikki, miestä myöten ;)

Jollain ehkä tulee mieleen miksi halusin tehdä pohjan ilman viljaa? Tämä liittyy omaan terveyteen, kun on pakko kokeilla mm. tällaista keinoa kuten viljattomuus. Aion olla nyt ainakin jonkun aikaa kokonaan ilman viljoja, sillä ihoni oirehtii rajusti eivätkä lääkkeet auta. Kirjoittelen ehkä aiheesta jossain vaiheessa lisää, kun vyyhti alkaa toivottavasti jossain vaiheessa selviämään.

Mutta tässäpä siis vinkkiä erilaiseen pizzaperjantaihin..! Toivottavasti tästä on hyötyä muillekin :)


10 kommenttia

  1. Tämä menee kyllä kokeiluun, näyttää hyvälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Oli kyllä hyvää, pellillinen meni heti :)

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta ohjeesta, kokeiluun menee minullakin :)
    T. Riitukka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä vain! Tämä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen resepti :)

      Poista
  3. Tätä täytyy joskus kokeilla. Kuinka kauan paistoit pizzaa täytteiden lisäämisen jälkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Taisinpa pitää pizzaa uunissa noin 15 minuuttia. Mutta olisi kyllä saanut olla vielä vähän pidempäänkin. Tai lämpötilaa olisi voinut nostaa. Paljonhan se paistoaika riippuu täytteiden määrästä. Jos on vähän täytettä niin varmaan tuo 15 minuuttia riittää. Minulla oli tässä tonnikalaa, ananasta, aurajuustoa sekä juustoraastetta ja noista kahdesta ensimmäisestä tuli aika paljon kosteutta pizzaan.

      Poista
  4. Voihan kurja..toivottavasti viljattomuus auttaa oloosi!
    Aika hyvin keksitty tuollainen vaihtoehtopizzapohja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on tämä todella kurja juttu.. Varsinkin kun ei tiedetä mistä moinen johtuu. Täytyy kuulostella, vajaan viikon viljattomuus ei ole vienyt tilannetta ainakaan pahempaan. Pitää kuulostella rauhassa ja antaa tälle jutulle aikaa..

      Poista
  5. Ai että kuulostaa herkulliselle! Pakko kokeilla heti tänään :)
    Saanko kysyä miten sun iho oirehtii? Minähän oon tässä pitkään tapellut iho ongelmien kanssa ja sitä ennen mahaongelmien. Nyt alkaa pikkuhiljaa molemmat vaivat jäädä taakse, ruokavaliomuutoksia oon joutunut itekkin tekemään rajusti! Viljoja, varsinkaan vehnää ei oo yhtään ikävä, mutta olis se helppoa kun vois kaikkea syödä ilman oireita varsinkin kylässä ym.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, on niin helppokin.

      No minulla on ollut nyt 3 kuukauden ajan jo nokkosihottuma, joka on koko ajan vain pahentunut. Pahimmillaan koko vartalo on ihottuman vallassa eli ihan kuin olisi itikan/nokkosen pistoksia kaikkialla.. Syytä ei tiedetä eikä se välttämättä koskaan selviäkään, kunhan vain loppuisi tämä. Ainoa mikä on ihan oikeasti auttanut jonkinverran, on vyöhyketerapia ja sitä voin suositella vaivaan kuin vaivaan! Se ihan oikeasti toimii, se on nyt todistettu. Mutta koska tosiaan lääkkeet eivät auta, on pakko jo tarkastella asiaa tältä suunnalta ja siksi olen nyt ilman viljoja. Myös mahavaivoista olen kärsinyt ja onhan minulla myös kroonisia vaivoja kuten reuma ja kilpirauhasen vajaatoiminta, joten syitä viljattomuudella on monia, nyt vasta pakon edessä onneksi osasin tarttua asiaan kunnolla! Tsemppiä sinne!

      Poista

Kiitos kun kommentoit ♥