VINKIT TÄYDELLISEN HARMAAN VALINTAAN

maanantai 2. heinäkuuta 2018
Uusi jännittävä viikko alkoi ihanan aurinkoisesti ja huomenna suuntaan kohti Poria, Dekon asuntomessukonttia sisustamaan..! Edessä on siis yhdistetty loma ja työviikko, jonka yritän ottaa mahdollisimman paljon loman kannalta, sillä olen todellakin sen tarpeessa. Muutama päivä hotellin lakanoissa ja valmiilla aamupalalla on juuri nyt ihana ajatus..!

Viime postauksessa nähdyn daybedin lisäksi työhuoneeni sai uutta lämpimämpää maalisävyä ylleen. Huone on muutoin valkoinen, mutta päätyseinä oli maalattu jo tämän laajennusosan rakennusaikana vaaleanharmaalla, joka osoittautui epäonnistuneeksi valinnaksi. Maali taittoi vahvasti siniseen, joten seinästä tuli silloin vaaleansininen ja valkoisen lattian kanssa lopputulos oli kylmä. Viime syksynä löysin aivan ihanan harmonisen maalisävyn meidän makuuhuoneeseen ja siitä asti olen halunnut käyttää sitä muuallakin, joten sävyn valinta oli tähän projektiin helppo homma! Nyt huoneessa vallitsee vaalean yleisilmeen lisäksi lämpö. Kalusteita tässä huoneessa tosin on vielä liikaa ja haluaisin vähän yksinkertaistaa ilmettä. Säilytystila on edelleen ongelma ja tuon Vittsjö hyllykön kanssa yleisilme on vähän rauhaton.Maalin sävyä on kysytty minulta monta kertaa ja se on siis Tikkurilan Pro grey kartasta 1918. Harmaan maalisävyn valinta saattaa olla välillä todella vaikeaa, varsinkin jos ollaan tarkkoja siitä ettei sävy taita johonkin ei-toivottuun väriin. Sävyä valitessa kannattaa muistaa nämä muutamat vinkit.

Vertaa värilastuja kotona, maalauksen kohteena olevassa huoneessa. Silloin sävy näyttäytyy niissä valoissa ja siinä luonnonvalossa kuin on tarkoituskin. Rautakaupan keinovalot ovat kaukana siitä, miltä valo näyttää kotona. Lisäksi vertailu pitää tehdä kohteena olevassa huoneessa, sillä myös luonnonvalon sävy riippuu siitä missä ilmansuunnassa huone on. Myös luonnonvalon määrä vaikuttaa ja se millaiset lämpöasteet valaisimien valonlähteissä on. Eli jos tilassa on paljon isoja ikkunoita, siellä tummempi maali näyttää vaaleammalta kuin tilassa jossa on vain yksi pieni ikkuna.

Vertaa eri harmaita keskenään. Valitse käteesi isompi joukko harmaita värilastuja ja ala karsimaan niitä omien mieltymysten mukaan. Silloin kun vierekkäin on eri sävyjä, erottuvat esimerkiksi siniseen ja ruskeaan taittavat helposti joukosta. Pro grey kartta on tuohon tarkoitukseen todella hyvä, sellainen on yleensä rautakaupassa nähtävillä kun pyytää henkilökunnalta. Lisäksi värilastuja voi ainakin Tikkurilalta tilata A4 koossa, jolloin värin hahmottaminen on helpompaa.

Kiiltoaste. Kun oikea sävy on valittu, täytyy valita maali mihin sävytys tehdään. Ja myös maalin kiiltoaste vaikuttaa siihen miltä maali näyttää seinässä. Sisustamiseen sopii mielestäni parhaiten täyshimmeät maalit. Jos kohteena on eteinen tai muu seinien pesua vaativa tila, kannattaa valita kiiltävämpi, ne kestävät paremmin hankausta.

Omat toiveet. Erilaiset sisustuspalstat yms. ovat täynnä kysymyksiä täydellisistä harmaan sävyistä, mutta tosiasia on että sävyt näyttäytyvät eri tavoin eri tiloissa, niinkuin tuolla aiemmin kerroin. Kannattaa siis vain luottaa omaan värisilmään ja omaan makuun ja valita se omasta mielestä paras sävy :) 


Mukava jos näistä vinkeistä on apua joskus jollekin. Antamani vinkit perustuvat omiin kokemuksiini harmaan valinnasta. Maalaaminen on mukavaa puuhaa ja siihen paras vinkkini on huolelliset valmistelut :) Kuullaan taas! Seuraavat terveiset tulevat hotellin puolelta :)

Ei kommentteja

Kiitos kun kommentoit ♥