Joulusääntöjä vai onko?

tiistai 24. marraskuuta 2015Milloin saa laittaa kyntteliköt esille? Milloin voi laittaa tontut ikkunoihin? Tai joulutähden pöydälle? Joululaulut soimaan? Ja joko voi tehdä jouluisen asetelman lipaston päälle?

Oletteko huomanneet, kuinka ihmiset puhuvat joulutavoistaan. Vähän kysellään muilta, joko teillä on joulutähdet ikkunoissa ja milloin ne viitsii laittaa? Ei kai niitä joulutorttuja vielä marraskuussa leivota ja ajatelkaa, joulusuklaat on ollut kaupoissa jo kuukauden ;) Toisilla joulukoristelu alkaa itsenäisyyspäivänä ja kestää tasan loppiaiseen saakka. Toiset on jo tässä vaiheessa kaivaneet kaikki joulukoristeet esille ja nauttineet jo hyvän aikaa joulumielen syntymisestä. Jotkut laittavat pari koristetta esille jouluviikolla ja laittavat ne kaappiin heti joulupyhien jälkeen. 

Minun mielestäni joulu on jokaisen oma kokemus ja perinteet voi tehdä itse. Ei tarvitse jarrutella joulukoristeluissa jos tekee mieli kuorruttaa koti niillä. Ja päinvastoin, vaikka lapsuudenkodissa olisi tiukat joulurutiinit ja kaavat "mitä pitää jouluna tehdä", voi omassa kodissa luoda täysin omat jouluperinteet. Uskon, että tekemällä joulusta sellaisen kuin itse haluaa, saavuttaa sen joulumielenkin paljon paremmin kuin suoriutumalla jostain paineista. 

Hyvä esimerkki on joulukortit. Ihmisten postin käyttö on nykyään täysin erilaista kuin vaikka minun lapsuudessa. Ennen läheteltiin kirjeitä kavereille ja serkuille, nykyään vaihdetaan whatsapp viestejä ja seurataan kuulumisia somessa. Miksi jouluna pitäisi lähettää ne 50 joulukorttia sukulaisille, jos et tee sitä milloinkaan muulloin tai edes omasta halusta, vaan siksi että "näin on aina tehty". Sitten jos olet rohkeasti päättänyt, että et lähetä tänä vuonna kortteja, pitää sitä selitellä facebookissa ja laittaa se yksi yhteinen kortti kaikille kuvan muodossa ;) Itsekin olen sen tehnyt ja todennäköisesti teen tänäkin vuonna :)

Tähän nyt tuli kaikenlaista ajatuksenjuoksua, mutta pointti on se, että nautitaan joulun tulosta. Joulumieli ja -rauha syntyy joulunodotuksesta ♥ 

Me otamme nyt hyvin jouluisen askeleen ja alamme tyttöporukalla leipomaan pipareita ♥ Ja jos oikein villiksi heittäydymme, taidetaan laittaa joululaulut soimaan..! Ja vielä se, että noita omia vanhoja kuvia etsiessä tuli mieleen, että voisi kai ne tähdetkin laittaa jo ikkunaan :)

14 kommenttia

 1. Aamen! Hyvin kirjoitettu, jokainen tehköön niin kuin itse haluaa :) Meillä on se ainokainen valotähti ollut olohuoneen ikkunassa yli viikon ja pikkuhiljaa on joulua hiipinyt muutenkin kotiin. Minä kun en mikään himokoristelija ole muutenkaan ja joulun värit ovat melko hillittyjä, niin hyvin voin jo marraskuussa aloittaa koristelun. Taitaa muutenkin itsellä olla "se omanlainen" joulu vielä etsinnässä, vasta kolmatta joulua kun tässä omassa kodissa vietetään ja viime joulukin minulla kului töissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, pikkuhiljaa sitä tulee niitä omia juttuja. Meillä on mennyt nyt jo monta vuotta tässä kodissa joulut. Ja lapset tuo niin omia juttuja, viime vuonna pienet itse toivoi että oltaisiin kotona aatto :) Mutta tuo tämänpäivän pipareiden leivonta ja joululaulut kyllä herätteli jo kunnolla sitä joulumieltä :)

   Poista
 2. Hahaa, tulin kommentoimaan, että Aamen! Näköjään Jossu jo kirjoittikin repliikkini :)

  Joka talossa talon tavalla, that's it !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harrasta porukkaa ;)
   Näin se on. Eli pitää ymmärtää myös niitä, jotka kuorruttavat pihansa värillisillä ja vilkkuvilla kausivaloilla kunnon jenkkityyliin :D

   Poista
 3. Mä oon samaa mieltä, että joka kodissa omat tavat ja niillä mennään! :)) Musta on hassua, että kerran vuodessa lähetetään kortti ja siinä se! Mä olen vähentänyt joka vuosi niiden korttien lähettelyä.

  Mä en ole muutenkaan mikään jouluihminen, joten ....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Itse olen kuitenkin aikalailla sellainen "jouluihminen" :D Kuitenkin ilman sitä "hössötystä" :D

   Poista
 4. Jokaisella saa olla omat tavat ja perinteet nyky päivänä. Rasittavaahan se llis kalenterista ja/tai kellosta katsoa milloin sopii tunnelmoida joulua ja milloin pitää juoda joulukahvit jne. Olemme olleet nykyisellä perhe kokoonpanolla kohta yhdeksän joulua, eikä siihen mahdo kahta samanlaista joulua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Jouluperinteillä ja "pakollisilla" kuvioilla on tietty eronsa ja eihän se kivaa ole jos jouluna pitäisi tehdä jotain siksi, kun aina on tehty niin.. :)

   Poista
 5. Hyvin kirjoitettu. Jokaisella omanlaisensa ja just hyvä niin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Itse ainakin jo odotan joulusaunaa, aattoaamun riisipuuroa ja illan ihanaa tunnelmaa ♥

   Poista
 6. Oi miten kaunis jouluinen tunnelma. Kyllä taidan korttien laittelua minäkin vähentää, huh kun 60 korttia joka joulu mutta saman verran niitä tulee meillekin. Ja tosiaankin jokaisen oma asia miten joulun laittaa. Anoppilassa aikoinaan oli kinkku, karjalanpaisti ja torttuja ja se oli siinä. Minä sitten aina jotain kakkuja vein. Tietysti aito kuusi kuului asiaan. Kuulostaako tutulta? Tiedä vaikka nähdään <3

  VastaaPoista
 7. Meillä on ollut jouluvalot jo vaikka kuin kauan ja joululaulujakin on tullut kuunneltua parisen viikkoa :D Meillä olen monet tavat ottanut lapsuudestani, mutta osan luonut itse. Esim. äiti teki joulutortut ja piparit noin viikkoa ennen joulua kun minä tein ne ensimmäiset jo viikko sitten :) Jokainen tallaa tavallaan ja niin on hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Kuulostaa ihanalta! Täälläkin on joululaulut soineet pariin otteeseen ja ensimmäinen piparisatsi on jo syöty :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit ♥