Kodin ilmanvaihto-asioita

tiistai 14. tammikuuta 2014
Meillä on viime aikoina panostettu kodin ilmanvaihto-asioihin.
Ensinnäkin hankimme ilmalämpöpumpun, joka on osoittautunut aivan loistavaksi hankinnaksi. Emme osanneet kuvitella, että vaikutus on niin suuri. Sähköllä lämmitettävän lattiapinta-alan osuus pieneni melkoisesti kertaheitolla. Parkettilattia tuntuu lämpimältä ilman lattialämmitystäkin ja huoneilma on mukavan lämmintä. Ja ennenkaikkea lämpö on tasainen koko talossa. Siinä auttaa tietenkin koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla.

Ilmalämpöpumppu valitaan neliöiden mukaan ja me valitsimme sen tulevien neliöiden perusteella. Eli pumppu riittää sittenkin, kun talomme on 150 neliötä. Pumpun ja asennuksen hankimme paikalliselta yrittäjältä.

Myös isäni on LVI-alan ammattilainen ja yrittäjä. Hän tuli sitten tekemään meille laajennukseen ilmanvaihtokanavat ja samalla puhdistettiin koko talon iv-kanavat. Niin sitä vain pölyä oli kertynyt kanaviin. Omakotitaloissa ilmanvaihtokanavien puhdistusta suositellaan kymmenen vuoden välein. Eli ensimmäisen kerran se kannattaa tehdä talon ollessa 10-vuotias. Meidän talolle tulee ikää ensi vuonna 8 vuotta.

Muutama kuukausi sitten puhdistin itse isäni neuvosta kaikki talon ilmanotto-venttiilit, joita löytyi keittiöstä, wc:stä, kodinhoitohuoneesta sekä kylpyhuoneesta. Samalla hävisi ilmanvaihdon vinkuva ääni, joka oli alkanut jo todenteolla ärsyttämään. Ratkaisu oli venttiilien pesu vedellä, sillä järkytykseksi keittiön venttiili oli melkein tukossa! Venttiilin vaahtomuoviosaa ei kannata kastella, vaan vain metalliset osat. Myöskään ruuvien säätöihin ei saa koskea, sillä ne on säädetty talon ilmanvaihtoon sopivaksi.

Tuloilman venttiilejä en vielä pessyt, mutta nekin olisi sama varmaan pestä. Tuloilman ja poistoilmaventtiilit erottaa toisistaan ulkonäöstä.


Vaikka asiaa on jo tässä tullut paljon, niin vielä kerron meidän liesituulettimesta. Aina olemme ihmetelleet, miten tuo tuuletin on niin kovaääninen vaikka teho ei tunnu olevan kaksinen. Nyt löytyi siihenkin syy. Ilmanvaihtokanavien puhdistuksen yhteydessä alettiin katsomaan myös tuulettimen kanavien kuntoa. Isäni huomasi heti, että kanavan alkuosaan oli käytetty alumiiniputkea, jonka käyttö on nykyään kielletty. Ja on muuten ollut kielletty jo silloin vuonna 2006 kun talo on rakennettu. Taipuisa alumiiniputki palaa kuulemma kuin paperi.. Putki vaihdettiin oikeanlaiseen ja samalla taisi selvitä se tehottomuuden syykin. Todennäköisesti tuulettimen siivekkeet eivät päässeet kunnolla aukemaan vääränlaisen liitoksen takia. Nyt siis teho on huomattavasti parempi! Ja taitaa se tuulettimen tehottomuus olla syynä myös siihen, miksi keittiön poistoilmaventtiili oli melkein tukossa..

Näitä asioita kannattaa siis tarkastella. En kuitenkaan suosittele tilaamaan ilmanvaihtokanavien puhdistusta liian uuteen taloon, sillä niitä yritysten puheluita tulee kyllä omakotitaloasujalle melko tiuhaan. Enkä muista yhdenkään kysyneen, joko talolla on 10 vuotta ikää. Tarpeen mukaan tietenkin!
Ilman puhtauteen ja pölyn vähenemiseen on meillä vaikuttanut myös kuivausrumpu, kun kaikkea pyykkiä ei tarvitse kuivattaa enää naruilla.

Erilainen aihe tällä kertaa, mutta mielestäni tärkeä aihe. Nämä asiat kun jää helposti toisarvoiseksi talon huollossa, kun sitä korjattavaa ja remontoitavaa ynnä muuta omakotitalossa riittää loputtomiin. Mites teidän taloissa on näiden asioiden laita?
Mukavaa tiistain jatkoa!

Ei kommentteja

Kiitos kun kommentoit ♥