Talvinen pavlova

torstai 29. joulukuuta 2016


Niin taivaallisen hyvä jälkiruoka ja juhlapöydän kaunotar on aina pavlova, olipa se missä muodossa tahansa. Kesäisin laitan pavlovan seuraksi vain kermavaahdon ja mansikat, mutta talvinen versio tarvitsi jotain muuta. Joten pienen suunnittelun jälkeen yhdistin siihen luumurahkan ja siitä tuli aivan ihanaa! Ja pavlova on loppujen lopuksi helppo valmistaa, kunhan tutustuu marengin valmistamiseen vähän etukäteen.

Pavlovan voi tehdä yksinkertaisesti kahtena kerroksena, jossa pavlovan päälle yksinkertaisesti laitetaan vaahto ja täytteet. Mutta tämän tein kahdella pavlova kiekolla, rahkaa laitoin väliin sekä päälle. Koristelin kakun viikunapaloilla ja kinuskikastikkeella. 

Pavlova (8 hengelle)
(näillä määrillä tulee paljon valkuaisvaahtoa, ylimääräisestä voi tehdä marenkeja)

8 valkuaista
5 dl sokeria
4 tl maissitärkkelysjauhoja
2 tl sitruunamehua (tai valkoviinietikkaa)

Luumurahkatäyte
 (tätäkin aika reilu ohje, loput voi syödä sellaisenaan :) )

4 dl vispikermaa
4 dl maitorahkaa
n. 1,5 dl luumuhilloa
(tarvittaessa sokeria hieman, kannattaa muistaa että pavlova on erittäin makea itsessään, rahka ei välttämättä tarvitse sokeria ollenkaan)

Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Keltuaista ei saa yhtään päästä valkuaisten joukkoon. Vatkaa yleiskoneella hyvin puhdistetussa ja kuivatussa astiassa valkuaiset vaahdoksi ja lisää loppupuolella hiljalleen sokerit ja maissitärkkelys. Sitruunamehu lisätään viimeisenä. Valmis vaahto on kiiltävää ja jäykkää. Tuttu kikka sen testaamiseksi on pitää kulhoa ylösalaisin, valmis vaahto ei liikahdakaan. Merkki valmiista vaahdosta on myös se, että vatkaimen nostamisen jälkeen marenkiin jää teräviä huippuja, jotka ei notkahda alaspäin. Valkuaisvaahtoa tulee vatkata tarpeeksi, jotta sokeri ehtii liueta valkuaisiin.

Muotoile valkuaisvaahdosta yksi tai kaksi kakkua leivinpaperien päälle. Kakun ilme saa olla huoleton ja rento, mutta pintaa kannattaa muotoilla vähän sen mukaan miten sitä täyttää. Esimerkiksi jos teet vain yhden kakun jonka päälle tulee kerma + täytteet, kannattaa kakku jättää keskeltä hieman "lommolle". 

Paista pavlova 125 asteessa noin 1½ tunnin ajan. Paistoaika riippuu uunista ja kakun koosta, joten tarkkaile pavlovaa. Kiertoilma käy pavlovan valmistamiseen erittäin hyvin, sillä pavlovan paistaminen on oikeastaan kuivaamista. Kiertoilmalla tulee muutenkin kätevästi kaksi kerrosta yhtäaikaa. Uunin lämpötilaa ei tuosta kannata nostaa, sillä marenki ei valmistu oikein silloin. 

Kun pavlova on valmis, sen pitää antaa jäähtyä kunnolla ennenkuin siihen lisätään muuta.

Marengin paistuessa tai jäähtyessä voi valmistaa luumurahkan. Vatkaa kermat vaahdoksi, yhdistä siihen rahka ja luumuhillo ja täyte on valmista. Sokeria ei välttämättä tarvita ollenkaan, sillä pavlova on niin makeaa. Jos laitat sokeria, laita itse sopivaksi katsoma määrä (varmaan noin 0,5 dl sopiva määrä).

Täytä ja tarjoile! :)
Jos kakku on tarkoitus tarjoilla vasta myöhemmin, kannattaa kermat tai muut täyte lisätä vasta juuri ennen tarjoilua. Itse pavlovan voi valmistaa jo vaikka edellisenä päivänä.

3 kommenttia

  1. Niin hyvännäköinen pavlova☺️ Tarvii kokeilla joku kerta. Terkuin rosalitasvintagehome!

    VastaaPoista
  2. oi, njam njam :) http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit ♥