ÄÄNIKIRJOJEN KOUKUTTAMA

keskiviikko 16. tammikuuta 2019
En ole koskaan nauttinut kirjojen lukemisesta. En koskaan. Ala-asteelta kirjanlukutehtävät muistan sellaisena, että pahimmillaan yritin selviytyä selaamalla ja lukemalla takakannen. Ai kauheaa. Muistan yhden kerran erityisen hyvin, kun luokalle piti kertoa mitä kirjassa on tapahtunut ja olin pulassa. Ylä-asteelta alkaen olin aina huono historiassa, se kun edellytti paljon lukemista. Myös maantieto on jostain syystä ollut aina heikoin oppiaineeni, vaikka se ei varsinaisesti lukemiseen liitykään. Olin niissä aika surkea ja olen sitä vieläkin. Löytyisiköhän 35-vuotiaalle historian ja maantiedon kursseja? Tässä vaiheessa täytyy sanoa, että olen niin iloinen kun näen omien lasteni lukevan kirjoja ja jopa nauttivan siitä.Jossain vaiheessa kehittelin itselleni erilaisia lukemistapoja. Voitteko kuvitella, olen keksinyt äänikirjat jo 18 vuotta sitten! Jos oli tärkeä tentti tiedossa, luin joskus kirjoja nauhalle, ja sitten kuuntelin ne. Ehkä vähän huvittavaa, mutta näin jälkikäteen ajateltuna ja jotain oppineena, oppimaan oppiminen on tärkeä taito. Ja kirjan äänittäminen oli minun oppimistaitoni.

Lukion jälkeen on luonnollisestikin tapahtunut paljon, mutta olen löytänyt jotain tuttua. Äänikirjat. Kirjan lukeminen lukulasit päässä, peiton alla lukuvalon valossa, kuulostaa jotenkin idylliseltä, mutta on kaukana omasta todellisuudesta. Itse aloitan illalla netflix -sarjan tai jonkun muun lempiohjelman, sillä sitä katsoessa ja siihen nukahtaessa ei tule pyöriteltyä mielessä päivän tapahtumia. Ehkä vähän huono tapa, mutta toimii unilääkkeenä.Mutta ne äänikirjat, ne taas puolestaan kuuluvat päivääni. Työni puolesta joudun ajamaan autolla vähän liiankin paljon ja välimatkat ovat välillä pitkiäkin. Jo pelkkä työmatka kotoa Ouluun kestää noin 30 minuuttia. Siinä on loistava aika kuunnella autolla ajaessa kirjaa. Katse pysyy tiessä ja voin kuulla liikenteen äänet, mutta samalla saan uutta tietoa. Vähän kuin radiota kuuntelisi, mutta mielenkiintoisella ja itsevalitsemalla aiheella.

Olen kuunnellut hyvinvointiin liittyviä teoksia ja joitakin elämänkertoja. Hyvinvoinnin kirjoista suosikkini on tähän mennessä ollut Pirjo Saarnian "Syö oikein, sammuta tulehdus". Siitä sain paljon uutta mielenkiintoista tietoa ja vahvistusta vanhaan. Tosin yhden hyvinvoinnin kirjan, ihan kovakantisen sellaisen olen lukenut nyt vasta kannesta kanteen ja parhaillaan noudatan sen oppeja, siitä kerron varmasti vielä lisää.Tällä hetkellä on voimassa vielä Bookbeat ja uutena tuttavuutena Storytel. Olisiko suosituksia seuraavaksi äänikirjaksi? Ehkä myös kokeilen, miltä kuulostaa jännäri äänikirjana. Tai ehkä sittenkin tartun yrittäjyysaiheeseen ja kuuntelen "Taivas+Helvetti" kirjan vai menisikö sittenkin kepeämmällä linjalla. Ja ehkäpä kuunnellutan lapsilla äänikirjoja, he varmasti tykkäisivät..!

Oletko sinä vielä tutustunut äänikirjojen maailmaan?

8 kommenttia

 1. En, koska mä oon taas ihan päinvastainen kuin sä :-D Mä tykkään lukea. Mä inhoan kuunnella kun joku muu lukee tai ylipäätään puhuu. En ymmärrä podcasteja tai youtube-videoitakaan ollenkaan. Kirjoitetusta tekstistä on helppo silmäillä ne kohdat mitkä kiinnostaa ja jättää epäolennainen/tylsä lukematta. Kuuntelemaan joutuu koko roskan. Kirjat nyt toki luen kokonaan, mutta kirjan kuunteleminen on niin paljon hitaampaa kuin lukeminen. Tietty autossa ei voi lukea, joten siihen se ois hyvä ratkaisu, mutta mulla ei oo 15-20 min työmatkoilla sellaista tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Youtube taitaakin olla vähän eri ikäpolven juttuja enimmäkseen, itsekään en ole siitä koskaan innostunut. Vaikka varmaan sieltä löytäisi vaikka mitä mielenkiintoista. Laitan äänikirjan aina vähän nopeutettuna päälle, jotta jaksaisi vähän paremmin kuunnella kun asia etenee :D

   Poista
 2. En ole koskaan tykännyt lukea kirjoja. Nyt kun jäin eläkkeelle kirjaston täti ehdotti äänikirjoja. Jäin heti koukkuun. Olen kuunnellut varmaankin jo parikymmentä kirjaa. Myöskin elokuvia voin katsoa kirjastokortin numerolla ja saamallani pin-koodilla. Ja kaikki ilmaisia palveluja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja se onkin ihan mahtavaa kun tällaisia palveluja on, niitä pitääkin hyödyntää. Kysyin eilen illalla lapsilta, haluaisivatko kuunnella iltapalalla samalla äänikirjaa ja sehän innosti, kaikki jaksoi keskittyä ja syödä rauhassa iltapalansa :)

   Poista
 3. Hei, ite tykkään kyllä lukia mutta suosittelen kuuntelemaan Lars Kepler joona linna kirjoja☺️ kunnon jännäreitä ��
  -Sirkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännäri täytyy kyllä jossain vaiheessa aloittaa..! Kiitti suosituksesta, täytyy katsoa uskaltaako tuollaista kuunnella :D

   Poista
 4. Minä tykkäisin lukea, mutta sitten mulla jää kaikki muu kun en osaa lopettaa ennen kuin takakansi tulee vastaan.. :D ei ihan toimi tässä kotiäidin työssä.. En oo äänikirjoja kuunnellut, mutta olisi varmasti tosi hyvä vaihtoehto lukemiselle kun sitä voisi tehdä pyykätessä ja ruokaa laittaessakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, näitä voisi kuunnella kotiaskareiden lomassakin! Kuulokkeet se kyllä vaatisi, että kuulisi jotain kaiken leikin ja äänien keskeltä :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit ♥