Omakotitalon laajentaminen

keskiviikko 16. joulukuuta 2015
Nyt on vuorossa toivepostaus, jonka toteutan erittäin mielelläni. Asia, josta on pitänyt kirjoittaa jo pidemmän aikaa. Aiheena on siis talomme laajennusosan rakentaminen. Kannattaako sellainen? Toimiiko ratkaisu? Miltä talo näyttää ulkoapäin? Kysymyksiä, joihin meillä ei ollut vastauksia kun rakennuspäätöstä teimme mutta nyt voin kertoa niitä teille. Toivottavasti tästä on apua mahdollisimman monelle.
Miksi?

Kun perheeseen oli tulossa kolmas lapsi, alkoi tila käydä ahtaaksi ja varsinkin makuuhuoneet loppua kesken. Onhan se osaksi myös asennekysymys, kokeeko talon liian pieneksi vai ei, mutta me tarvitsimme lisää tilaa. Arvostamme sitä, että jokaisella on omassa kodissaan omaa tilaa ja rauhaa. Myös lapset tarvitsevat sitä, puhumattakaan aikuisista. Päästä välillä omien ajatusten ja askareiden pariin. Asetelma on varmasti monelle tuttu. Seuraava siirto on monesti isompaan taloon muuttaminen, mutta entä jos ei kerta kaikkiaan halua muuttaa? Entä jos asuinalue ja naapurusto on niin tärkeä, ettei halua niistä luopua? Tai jos talolla on niin suurta tunnearvoa, ettei sen jättäminen tule kuuloonkaan?

Vaihtoehtoina on silloin tilan määrään tyytyminen tai lisätilan rakentaminen. Meidän talossa olisi mahdollista rakentaa pieni yläkerta, mutta koska haluamme elää ja asua yhdessä tasossa oli ratkaisu selvä. Ja niin alkoi laajennuksen rakennuttaminen. 

Kannattiko?

Päätös talon laajentamisesta on ollut yksi parhaitamme. Se todellakin kannatti ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä. Laajennuksen koko on "vain" 30 neliötä, mutta sillä on suuri merkitys arjessamme. Sillä meillä lisätilaa tarvitaan myös miehen kotikonttorin takia.

Käytännössä?

Laajennukseen astutaan vanhan takaoven kohdalta. Oviaukko suurennettiin mahdollisimman isoksi ja jätettiin avoimeksi. Ensimmäinen 13 neliön suuruinen tila toimii minun työhuoneena. Huone on läpikulkutilaa ja sieltä on käynti terassille, mutta toimisi vaikka pienenä oleskelu-tai pelihuoneena. Kapea huone on aika vaikea kuitenkin sisustaa, mutta lisäneliöt on hyödylliset.

Laajennuksen toinen huone on kooltaan hulppeat 17 neliötä ja toimii tällä hetkellä kahden isomman lapsen yhteisenä huoneena. Huone on helppo jakaa kalusteilla kahdeksi huoneeksi, mutta rakenteisiin tehtiin varaus oikealle väliseinälle. Eli jos joskus haluamme vielä makuuhuoneita lisää, ei muuta kuin väliseinä pystyyn ja oviaukko rakenteisesta näkyviin :)

Ulkoa talo on L-mallinen ja uusi osa istuu ihan kivasti vanhan jatkoksi.

Materiaalit?

Laajennukseen valittiin korotettu katto tilantunnun lisäämiseksi. Lattiaksi valittiin kestävä ja hyvin vaalea laminaatti. Vaikka vanhalla puolella oleva tammiparketti on mieleinen, on se koiramme naarmuttama emmekä halunneet sitä samaa kohtaloa uudelle lattialle ;) Vaikka laajennus jatkuu erilaisella lattialla, on vanhan ja uuden tilan liitos aika hyvin onnistunut. Kuvissa ero näyttää huomattavasti isommalta ja jopa häiritsevältä, mutta luonnossa jatkumo on sopusuhtainen.

Aikataulu?

Laajennus valmistui muutamassa kuukaudessa, kun otimme ulkopuolisen tekemään kaikki työt. Takaovi suljettiin ja peitettiin ja tavallaan vain odotimme valmista. Ammattilaiset tekevät nämä asiat niin hyvin ja samalla ripeästi, joten ei voinut olla muuta kuin tyytyväinen.

Tekisimmekö saman uudestaan tai jotain toisin?

Kyllä, tekisimme saman uudestaan. Päätös laajentamisesta oli kannattava ja myös huojentava. 
Ainoa asia minkä muuttaisin, on valaistus. Valitsimme tuohon minun työtilaani led-spotit ja ne ovat makuuni liian "kylmät" ja poikkeavat sävyltään olohuoneen halogeenispoteista. Lisäksi osa seinistä on maalattu vaaleanharmaalla, joka osoittautuikin aika sinertäväksi, joten sen muuttaisin. Onneksi se on vain maalia ja varmasti jossain vaiheessa vielä muuttuu joksikin toiseksi.


Laajennuksella ratkaisimme tilantarpeen ja samalla säilytimme tärkeän paikan. Kotimme. Toki haaveilen edelleen siitä "unelmien talosta", mutta sen aika on sitten joskus. Laajentamisen päätöstä tehdessä kannattaa myös miettiä talon jälleenmyyntiarvoa ja sitä saako omansa pois sitten jos talon myy. Uskon, että meidän talon kohdalla arvo on kohdallaan, mutta tekisi mieli kyllä kutsua kiinteistövälittäjä kylään ;)

Tällaisia asioita nyt tuli listattua ja vastaan oikein mielelläni lisäkysymyksiin.
Mukavaa viikon jatkoa :)

11 kommenttia

 1. Näyttää hyvältä. Meillä oli vuosi sitten sama tilanne edessä, kun kolmas lapsi oli tulossa. Päädyttiin vaihtamaan taloa. Asuimme paljon jo remontoidussa rintamamiestalossa ja oli jo remonttiähky.

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä täälläkin että hyvältä näyttää ja postaus oli todella hyödyllinen ja kiinnostava. Saa nähdä milloin itse toimeen ryhdymme, tämän tapainen laajennus olisi tulossa jos ja kun päätöksen siitä teemme. Olisi kiva kun saisi sen pienoisen lottovoiton tässä piakkoin =) =) =) Edes ihan pienen =)

  VastaaPoista
 3. montako makkaria/huonetta teidän talossa nyt siis on? paljonko niitä olisi ollut ilman laajennusta "vanhalla " puolella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiön, kodinhoitohuoneen, wc:n ja kylpyhuoneen lisäksi kuusi makuuhuonetta ja lisäksi vielä tietenkin olohuone. Noista kuudesta huoneesta kolme on makuuhuonekäytössä, yksi vaatehuoneena ja kaksi työhuoneina. Vanhalla puolella on neljä makuuhuonetta.

   Mutta tosiaan tuossa laajennuksessa oleva iso huone (nykyinen lastenhuone, viimeisessä kuvassa) on rakennettu siten, että siihen voi lisätä joskus väliseinän. Eli kaikki valokatkaisijat, pistokkeet, lattialämmitykset yms. sijoitettiin siten että väliseinän voi rakentaa. Sitten makuuhuoneita olisi kaikenkaikkiaan 7 :) Näillä näkymin emme ole rakentassa väliseinää.

   Poista
 4. okkei =) tilaa kuulostaa olevan kyllä mukavasti =)

  VastaaPoista
 5. Hei! Hienolta näyttää! Saako kysyä kuka oli urakoitsijana? Entä missä päin teidän talonne sijaitsee. Omaa laajennusta haaveillaan täällä Espoossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me asumme Oulun alapuolella pienessä kunnassa ja meillä oli täältä paikallinen urakoitsija :) Jos haluat tietää lisää niin laita minulle sähköpostia jaana.athome@outlook.com

   Ja siis en voi muuta kuin suositella, jos näyttää siltä että se olisi paras ratkaisu. Me emme ole katuneet päivääkään laajennuksen rakentamista :)

   Poista
 6. Mii. Kustannuksista ei ollut mainintaa. Mitä tuo suurinpiirtein koknaisuudessaan kustansi kun teetitte kaikki ulkopuolisella? Itsellä olisi vähän myös laajennushaluja.

  VastaaPoista
 7. Moi! Itse suunnittelen mummolaan muuttoa, mutta talo on liian pieni ja laajennus on enemmän kuin pakollinen asia. Olen yrittänyt kustannusarvioita etsiä jokapuolelta. Tekisimme paljon itse, joten hinta varmaankin olisi eri. Mutta kiinnostaisi tietää, mitä teidän projektille tuli hintaa? 😊

  VastaaPoista
 8. Moikka! Hinta oli jossain 35 - 40 000 euron välissä ja tosiaan se sisälsi kaiken. Mutta näissä varmasti vaikuttaa paljon se, kuinka toteutus onnistuu, miten paljon se sisältää purkua ja minkälaisia ratkaisuja laajennukseen tulee. Onnea projektiin! t. Jaana Karhu

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit ♥