Saunan pintaremontti

keskiviikko 4. syyskuuta 2013
Eilen ryhdyin tuumasta toimeen ja aloitin saunan pintojen käsittelyn. Sitä olikin jo ehditty suunnittelemaan pidemmän aikaa, mutta nyt tuntui sopivalta hetkeltä toteuttaa ajatukset. Kun ostin saunavahaa, en ollut vielä päättänyt käsittelenkö seinät vai lauteet vai molemmat. Päädyimme kuitenkin pelkkiin seiniin, sillä saimme vanhat lauteet niin vaaleiksi ettei niitä kannattanut käsitellä. Ja kontrastista tulikin todella hyvä! Ennen oli tummuneet lauteet ja kellastuneet seinäpaneelit. Nyt on lähes mustat seinät ja vaaleat puiset lauteet. Olen kyllä todella tyytyväinen :) 

Ensimmäisenä lauteet irroitettiin ja vietiin ne ulos. Ulkona lauteet pestiin ensin painepesurilla ja siihen kuuluvalla terassipesurilla. Ehkä liioittelua, mutta mikä ettei kun siihen on mahdollisuus. Sitten pestiin juuriharjalla ja Supi saunapesuaine-liuoksella, jonka jälkeen tehtiin lauteiden "valkaisu". Valkaisu tehtiin samaisella Supi saunapesuaineella. Liuoksesta tehtiin vain paljon vahvempaa. Olin todella yllättänyt, että teho oli näin hyvä. Suosittelen! Perinteinen saunanpesu juuriharjalla ja mäntysuopaliuoksella jää hyvinkin kakkoseksi.

Kun sauna oli tyhjennetty lauteista, pesin paneeliseinät myös tuolla saunapesuaine-liuoksella. Kuivumisen jälkeen hioin paneelit kevyesti ja poistin hiontapölyn. Sitten suojasin lattian hyvin sekä muut tarpeelliset paikat. Lattian suojana toimi vanha iso lakana ja se osoittautuikin hyväksi. Roiskeet imeytyi siihen heti eivätkä levinneet, niinkuin ehkä olisi käynyt pelkällä sanomalehdellä. Ja jos joku tästä innostuu saunan ehostamiseen, painotan suojaamisen tärkeyttä. Saunavaha on hyvin nestemäistä tavaraa ja sotkee helposti.

Sitten aloin sutimaan Supi saunavahaa paneeleiden pintaan. Vaha on erittäin riittoisaa ja sudista täytyy puristaa kaikki ylimääräinen pois ennen levittämistä, jottei seinään tule valumia. Välineenä oli vaahtomuovipensseli, joka kyllä rispaantui aika äkkiä. Ja koska en tietenkään älynnyt ostaa useampaa pensseliä, täytyi sitten soveltaa ja leikata välineeksi vanhasta koiran vaahtomuovipatjasta pala ;)
Se osoittautuikin hyväksi jutuksi, sillä toinen kerros oli helppo levittää sillä (noin voipaketin kokoisella) palasella. Ja toinen pieni palanen oli tarpeellinen pienten rakojen maalaamiseen. Mutta ensimmäisen kerrokseen tarvittiin ihan oikea vaahtomuovisuti, jotta vaha imeytyy hyvin.

Väristä sen verran, että sitä ei voi tietää etukäteen minkälainen lopputuloksesta tulee. Riippuu ilmeisesti niin paljon siitä, mitä vanhojen paneeleiden tai lauteiden pintaan on ennen laitettu ja miten tekee pohjatyöt. Itse tiesin haluavani lähes mustaa, joten sillä asenteella on helppo lähteä. Siltikään täysin mustaa ei tullut kahdesta käsittelykerrasta huolimatta.

Homma ei ollut helppo ja vaatii työtunteja. Vaha on helppo levittää, mutta tasaisen tuloksen saaminen vaatii kärsivällisyyttä. Tähän pikkusaunaan upposi koko litran purkki ja olisi voinut mennä vaikka enemmänkin. Mutta kylläpä kannatti! Viimeistelyksi laitetaan ehkä jonkinlaista ledvalonauhaa ja jotain muutakin on mielessä, mutta täytyy katsoa mihin riittää aika ja rahat. Oletteko te tehneet näitä pintaremontteja saunaan? Tai onko suunnitelmissa? Onko lauteiden käsittelystä kokemuksia?

Ja ai niin, täytyy vielä kehua noita viime jouluna hankittuja pyöreitä valkoisia kiuaskiviä. Niistä tulee niin hyvät löylyt. Kosteat ja lempeät. Paljon paremmat kuin entisistä tavallisista kivistä! Että myös siinä ideaa muidenkin saunaan!

12 kommenttia

 1. Ihan tajuttoman tunnelmallinen. Upea muutos. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥♥ Jospa pääsisi tänään saunomaan :)

   Poista
 2. Kivannäköistä, meilläkin mies käsitteli saunan tässä keväällä(jussina se sit valmistui lopullisesti)... seinät on melkein mustat ja lauteet vaaleat... tosi kivat on nyt,lauteet mies teki kokonaan uudet,edelliset oli jotai sellasta puuta jotka rupes aina kastuessaan haisemaan ja minä en voinu sietää sitä löyhkää ja lopetin saunassa käymisen niin piti sit miehen ottaa ja uusia lauteet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tämä tehopesu lauteille ei olisi tepsinyt niin olisi kyllä meilläkin nyt uudet lauteet. Mutta onneksi tämä tepsi. Ja taitaa suurin vaikutus olla ihan tuolla painepesurin käytöllä.

   Poista
 3. Todella kaunis ja tyylikäs lopputulos, todellakin kannatti nähdä tuo vaiva. :)
  Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
 4. Tyylikäs!
  Eilen ostimme uudet lauteet ja taidanpa sävyttää seinät nyt tummiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hienoa jos sait tästä lisää intoa! Tykkään kyllä edelleen lopputuloksesta :)

   Poista
 5. Lopputulos näyttää komealta. Itse suunnittelen myös hyvin tummaa, lähes mustaa. Millä nuo teidän vanhat paneelit oli ennestään käsitelty? Kerroit että hiot vain kevyesti. Hyvin se vaha kuitenkin näytti imeytyvän ja peittävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Pahoittelut kun kesti tämä vastaaminen!
   Emme ole itse rakentaneet tätä taloa joten varmuudella en osaa sanoa, mutta todennäköisesti niissä oli korkeintaan joku väritön suojavaha tms. Hioin lähinnä siksi, että saunavaha imeytyisi mahdollisimman hyvin. Tästä pintaremontista on jo 2,5 vuotta ja saunapaneelit edelleen näyttää ihan hyvältä :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit ♥