Tavallinen työviikkoni on sellainen, että lähes joka päivä käyn stailaamassa vähintään yhden asunnon. Useimpina päivinä asuntoja stailataan keskimäärin kolme ja mahtuupa joukkoon viidenkin asunnon stailauspäiviä. Välillä pystyn pitämään etäpäiviä kotona ja silloin hoidan suunnitteluasiakkaita, yrityksen asioita ja kuvaan blogia ja somea varten. Olen onnellisessa asemassa, kun yritykselläni on riittänyt töitä. Pitkäaikaisia asiakkaita ja luotettavia yhteistyökumppaneita, niistä olen erityisen iloinen. Pääasiassa teen siis näitä myyntistailauksia ja sisustussuunnittelua. Teen myös rakennusliikkeille esittelyhuoneistoja, silloin tällöin olen stailannut mainosvideoita varten, joskus kirjoitan lehtijutun ja joskus taas teen markkinointiyhteistöitä blogin kautta. Ja tietenkin hyppään aina innolla mukaan uudenlaisiin projekteihin ♥
Mukaan yritystoimintaan on tullut myös opiskelijoiden ohjaaminen ja minulla onkin onnekseni ollut tämän vuoden puolella jo useampi harjoittelija. Miten mahtavaa onkaan kun on mukana toinenkin stailaaja ja juttukaveri. Itsekin saa uusia ideoita, kun joku toinen ratkaisee tilan stailaamisen eri tavalla.
Työn parhaita puolia on ehdottomasti erilaisten kotien ja sisustuksien näkeminen. Näen työssäni isoja ja kalliita taloja, pieniä sympaattisia talovanhuksia, tavaraa tulvivia koteja, kattohuoneistoja, vuokrayksiöitä ja remonttia kaipaavia tyhjiä asuntoja. Lista on loputon ja on sanomattakin selvää, että ammennan niistä ajatuksia myös suunnittelijan työhöni.
Monet ihastelevat, että onpa minulla ihana työ, kun saan sisustella ihmisten koteja, asetella tyynyjä ja heitellä vilttejä kauniisti sängyn laidalle. Onhan se ihanaa, olla mukana tekemässä kauniita valokuvia ja erityisen ihanaa silloin, kun kohde inspiroi. Mutta liittyy tähän työhön paljon haasteitakin.
Työhön liittyy paljon tavaroiden kantamista, huonekalujen siirtelyä, jopa siivousta, jatkuvaa pakkaamista ja purkamista. Vaikka kuvissa sisustus saattaa olla todella simppeli ja jopa minimalistinen, voi sen takana olla kolme tuntia töitä. Erityisesti tyhjien asuntojen kohdalla stailausta voi verrata pieneen muuttoon. Kotona pakkaan auton täyteen tavaraa, ajan kohteeseen, kannan kaiken sisälle (ja kyllä, joskus sinne 4. kerrokseen ilman hissiä), puran, stailaan ja järjestelen, pakkaan ja kannan taas kaiken auton luo. Pakkaan auton. Sama saattaa toistua päivän aikana useastikin. Stailaajan työ on siis fyysistä, ei pelkkää tyynyjen hypistelyä. Joskus kyllä pelkästään sitäkin ;)
Stailaajan on myös osattava kommunikoida asiakkaiden kanssa. Joillekin stailaajan päästäminen kotiinsa on jännittävä paikka ja silloin myös stailaajaa voi jännittää, osaako vastata odotuksiin. Stailaushan tehdään puhtaasti kuvia ajatellen, jotta kaikki muutkin voisivat nähdä juuri sen kodin parhaat puolet. Sen täytyy ehdottomasti välittyä myös asiakkaalle, että stailausta ei tehdä siksi että siellä haluttaisiin muuttaa jotakin, vaan siksi että kuvista tulee mielenkiintoiset ja mahdollisimman selkeät. Ja tähän liittyy myös se, että stailaajan on osattava toimia kaikentyylisissä kodeissa ja samalla kunnioittaen kodin omaa sisustusta.
Kiinteistövälitysalalla on ollut ilmoilla myös uusi stailaamisen trendi, nimittäin virtuaalistailaus. Erityisesti tyhjät asunnot pystytään stailaamaan virtuaalisesti täydellisesti. Erittäin mielenkiintoista nähdä, minkälainen trendi tuosta tulee ja kuinka yleistä sen käytöstä tulee...!
Stailaus on kuitenkin sellainen osa-alue asuntojen kuvaamisessa, joka on jo vakiinnuttanut asemansa ja tulee varmasti kasvamaankin. Kaikki eivät halua tai tarvitse stailaajaa, ja ihan hyvä niin, mutta stailauksella parhaimmillaan myydään se kaikista tärkein ensivaikutelma, joka johtaa uusien kotien löytymiseen ♥
Tämän jutun kaikki kuvat ovat stailaamistani tyhjistä asunnoista. Tuona päivänä stailasin muistaakseni kolme tyhjää asuntoa, rakenteilla olevaan kerrostaloon. Kuvat on ottanut taitava Hannu Uusitalo.
Minun kaveri työskentelee asuntovälittäjänä ja joutuu nykyisin lähes aina tekemään mainosvideon asunnosta. Yllättävän iso homma on laittaa asunto houkuttelevan näköiseksi. Tuota virtuaalistailausta en ole vielä nähnytkään. Oletko päässyt ihan kokeilemaan sitä?
VastaaPoista