KUINKA TUODAAN JUHANNUS KOTIIN

keskiviikko 20. kesäkuuta 2018
Juhannuksessa on jotain taianomaista, oletteko samaa mieltä? Ilmassa on jotain erityistä jo nyt kun juhannus on parin päivän päässä.


Meidän perheen juhannusperinne taitaa olla kotona pysyminen sillä niin sitä vain on vietetty viime juhannukset aikalailla kotona. Vaikka joka vuosi ennen juhannusta, haaveilen omasta mökkirannasta jonka viileään veteen pääsisi suoraan saunasta. Ja jonka äärellä voisi kuunnella yöttömän yön hiljaisuutta, kun lapset nukkuvat jo mökissä.

Mutta koska todellisuus on toista ja olemme vuosi toisensa jälkeen viettäneet juhannuksen kotona, on siitäkin tullut ihan yhtä odotettua. Juhannus ei vaadi villejä festarisuunnitelmia tai pakollisia mökkikuvioita, vaan mielestäni tuon keskikesän juhlan voi yhtälailla vastaanottaa kotona. Muutaman jutun se juhannus kuitenkin vaatii ja ajattelin kertoa ne teillekin. Näistä syntyy meidän juhannus ♥

Koivut
Juhannuskoivujen tuonti tulee jo molempien lapsuudesta. Koivut kuvastavat juhannusta jo olemuksellaan, mutta erityisesti tuoksullaan. Metsästä tuodaan pari nuorta koivua pihaan ja pystytetään ne maahan. Silloin koti on valmiina juhannukseen. Koivuista voi askarrella myös yksinkertaiset kattauskoristeet ja maljakon ympärille voi kääriä vaikka polttopuista irtoavaa kaarnaa.
Puhdas koti
Vaikka yleensä neuvon (itseäni) muita ottamaan juhlavalmistelut rennosti, tuntuu että juhannukseen kuuluu ehdottomasti puhdas koti. Ei vain siisti, vaan puhdas. Saunassa ehkä tuoksuu mäntysuopa, ikkunat kiiltää ja matot on juuri tulleet pesusta. Ehkä en koskaan enää saa tehtyä sellaisia suursiivouksia kuin ennen lapsia, mutta aion tehdä parhaani nyt ennen juhannusta. 

Ruoka
Tällaisissa juhlapyhissä on mukavinta myös se, että ruuat tulee suunniteltua niin hyvin etukäteen, ettei stressiä kokkaamisesta ole. Kaikki hankitaan valmiiksi, tehdään ruokaisia salaatteja, helppoja grillattavia ja lapsillekin mieluisia välipaloja. Juhannukseen yleensä kuuluu myös muurinpohjaletut, savustettu lohi sekä uudet perunat, voi ja tuore sipuli..! Ai että.


Ulkoilu ja pelit
Koska koti on puhdas ja ruuat on jo suunniteltu valmiiksi, on aikaa joutenololle. Ja sitä odotan kaikista eniten! Että voin olla lasten kanssa ilman arkista kiirettä ja ilman että erinäiset asiat odottavat suorittamista. Meillä ollaankin suunniteltu, että pidetään juhannuksen aikana pihapelimaraton ja kokeillaan kaikkia pihapelejä mitä meiltä löytyy. Koripalloa, sulkapalloa, mölkkyä, krikettiä ja mitä muuta keksitäänkään. Laatuaikaa ja hauskoja hetkiä.

Sauna ja uinti
Sauna on juhannuksen yksi tärkeimmistä asioista, ehkä se tärkein. Meillä saunotaan muutenkin paljon, mutta varmasti juhannuksena saunotaan tavallistakin enemmän. Kuten jo aiemmin mainitsin, koivu on juhannuksen symboli ja niistä tehdään tietenkin myös saunavastat, joita ilman juhannussauna ei ole mitään. Rakastan sitä koivun tuoksua löylyssä..! Se on sanoinkuvaamattoman ihana eikä sitä ei voita mikään saunatuoksu.Uintia ei tästä meidän kotipihasta niin helposti toteutetakaan, mutta asia on juhannusta vasten korjattu! Meillä on aivan valtava kuume hankkia kylpytynnyri, mutta koska sitä varten pitäisi olla selvät suunnitelmat, päädyimme nyt hankkimaan pienehkön uima-altaan pihalle. Saa nähdä kuinka kauan tuo kestää, mutta muutamalla kympillä olen iloinen jos se palvelee meitä vähintään tämän juhannuksen ajan :) Muuripata ja aurinko saavat lämmittää puutarhaletkusta tulevan jääkylmän veden vilvoittelukelpoiseksi.
Juhannuskokko oli ehkä lapsuudessa se perinteisin juhannuksen ohjelma, kun sen pystyi laittamaan lammelle turvallisesti palamaan, suosaarekkeen päälle. Ja se näky jos mikä onkin kaunis. Kotipihassa kokon asiaa ajaa iltanuotio ♥

Siivoukset on täällä vielä kesken, ruokakauppa vielä odottaa ja töissäkin pitää vielä huomenna pyörähtää. Valmistelut on onneksi jo puoli juhlaa ja sitten olemme valmiina viettämään muutaman rennon kesäpäivän kotona, olipa sää mikä tahansa..!

Ihanaa ja turvallista Juhannusta kaikille ♥4 kommenttia

 1. Ihania juttuja kuuluu teidän juhannukseen! Meillä ei ole vielä kummempia perinteitä muodostunut, mutta tänä juhannuksena suunnataan omalle mökille, joten jospa näin mökkiremontin pikkuhiljaa edetessä, saataisiin omalla mökillä olemisesta perinne. Puusaunasta, hyvästä ruuasta (ja juomasta) ja kesäyön hiljaisuudesta haaveilen :) Ihanaa juhannusta teillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että on varmasti ihanaa laitella omaa mökkiä kuntoon! Ehkä meilläkin vielä jonain päivänä on sama projekti edessä ♥ Ihanaa juhannusaattoa ♥

   Poista
 2. Ihania juhannussuunnitelmia! Hyvää juhannusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Ja ihanaa sunnuntaita sinne! Toivottavasti sielläkin on ollut onnistunut juhannus ♥

   Poista

Kiitos kun kommentoit ♥